Meteen naar de inhoud

wat is judo?

Judo is een moderne Japanse krijgskunst en Olympische sport die aan het eind van de 19e eeuw werd ontwikkeld. Het is gebaseerd op de principes van “maximale efficiëntie” en “wederzijds voordeel” en omvat worpen, houdgrepen en onderwerpingstechnieken. Judobeoefenaars, bekend als judoka’s, dragen een uniform, een gi genaamd, en strijden op een mat, een tatami genaamd. Het doel van judo is een tegenstander op de grond te gooien of neer te halen, en hem vervolgens te onderwerpen met houdgrepen of onderwerpingstechnieken. Judo is een uitstekende manier om de fysieke conditie, coördinatie en mentale discipline te verbeteren, en het wordt beoefend door mensen van alle leeftijden over de hele wereld.

Jigoro Kano

Judo werd gecreëerd door Dr. Jigoro Kano, die in 1860 in Japan werd geboren. Kano was een klein en fysiek zwak kind, en hij werd vaak gepest door zijn leeftijdsgenoten. Op zoek naar manieren om zich te verdedigen, bestudeerde hij verschillende vechtsporten, waaronder jujitsu en kenjutsu. Uiteindelijk ontwikkelde hij zijn eigen krijgskunst, die hij judo noemde, wat “zachte manier” betekent.

Kano geloofde dat judo meer moest zijn dan alleen een manier om te vechten, maar ook een manier om zichzelf fysiek, mentaal en spiritueel te verbeteren. Hij geloofde dat men door het beoefenen van judo een sterk en gezond lichaam, een heldere en geconcentreerde geest en een gevoel van eerlijkheid en respect voor anderen kon ontwikkelen. Kano’s ideeën over judo werden beïnvloed door zijn studie van de oude Chinese filosofie van het Taoïsme, die het belang van evenwicht en harmonie in alle dingen benadrukt.

In 1882 stichtte Kano het Kodokan Judo Instituut in Tokio, dat het hoofdkwartier werd van het judo en het centrum van judotraining en onderzoek. Vanaf het nederige begin is judo uitgegroeid tot een populaire krijgskunst en Olympische sport, beoefend door miljoenen mensen over de hele wereld

-Judo helpt ons te begrijpen dat zorgen een verspilling van energie is-

Jigoro Kano